Esi barista arī mājas apstākļos – sev un saviem draugiem

Ja tev garšo garda kafija, tad nav nekāda iemesla, lai to negatavotu arī mājas apstākļos. Kvalitatīvu kafija var baudīt arī mājās, jo tu pats vari kļūt par baristu. Tādējādi izdosies baudīt gardu kafiju pašam, kā arī cienāt savu ģimeni un draugus.

Ikviena iegādei interneta veikalā EsMiluKafiju.lv ir pieejami dažādi baristas piederumi, kas var ievērojami uzlabot tavas kafijas pagatavošanas prasmes. 

Šajā rakstā esam apkopojuši noderīgus padomus, kā arī uzskaitījuši baristas piederumus, kuriem ir jābūt katra kafijas cienītāja mājās.

Pamatlietas, kas jāzina jebkuram baristam

barista

Ja tu vēlies arī mājās brūvēt kafejnīcu un restorānu cienīgu kafiju, tad tev ir jāpārzina dažas lietas. Šajā nodaļā uzzini par svarīgām pamatlietām, kurām tev, kā baristai, vajadzētu pievērst īpašu uzmanību.

Zini visu par un ap kafiju

Ja jau tu vēlies iegūt baristas cienīgu kafiju, tad ir pavisam loģiski, ka tev par to daudz ir arī jāzina pašam. Viss sākas ar kafiju, tāpēc tieši tā ir lieta, par ko vērts iemācīties visvairāk. 

Zini dažādus kafijas pagatavošanas veidus, iemācies atšķirt kafijas pupiņu dažādos veidus. Vari arī trenēties ar draugiem vai ģimenes locekļiem. Palūdz, lai viņi izliekas par kafijas veikaliņa apmeklētājiem, kas tevi var apbērt ar dažādiem jautājumiem. Tikai tad, kad tu zināsi, kas varētu interesēt visiem citiem, tu varēsi iemācīties patiešām daudz. Arī to, kas pašam varbūt uzreiz neienāk prātā.

Vēl viens padoms, kas iederas šajā sadaļā, ir nogaršot pēc iespējas vairāk dažādu kafijas veidu. Protams, ja tu vēlies būt pats sev barista, tu noteikti jau zini savu iecienītāko kafiju. Tas nozīmē arī to, ka tu visticamāk esi izgaršojis dažādus kafijas veidus. Šis ir vien atgādinājums, ka, nopietni ķeroties klāt kafijas pagatavošanai, ir vērts tomēr pārzināt dažādas garšas un to kombinācijas. Rezultātā tas jebkurā gadījumā nāks tikai par labu.

Un visbeidzot – nebaidies jautāt citiem baristām pēc padoma. Galu galā runāšana par kafiju ir īstena baristas iecienītākā nodarbe. Nākošajā reizē, kad iegriezīsies pēc kafijas savā mīļākajā kafejnīcā, papļāpā ar baristu. Iespējams, uzzināsi kādus noderīgus trikus.

Pārzini piena putošanas procesus

Piens ir otra svarīgākā sastāvdaļa uzreiz pēc kafijas, ko pārzināt. Piens ietekmē dzērienu garšu tik pat ļoti, cik tiem klāt pievienots espresso. 

Iespējams, tu jau zini, ka piens sāk degt ap 82 grādu temperatūrā. Taču, vai tu zini, kā šis process izskatās piena kanniņā? Vai tu zini, kā tas garšo vai kā tas izklausās? Kafijas pagatavošanā ir iekļautas vissmalkākās detaļas, kas tev, ka baristai, būs jāņem vērā.

Noskaidro optimālo piena putošanas temperatūru un pieturies pie tās. Lai būtu pilnībā pārliecināts, izmanto termometru, lai noteiktu temperatūru.

Tīri piederumus pakāpeniski

Visefektīvākais veids, kā spēt apkalpot pēc iespējas vairāk cilvēku, ir uzturēt savu darba vidi kārtībā. Tas nozīmē, ka vislabākais ieteikums ir tīrīt piederumus uzreiz – pakāpeniski. Neatstāj visu uz pēdējo brīdi, kad vairs nav pieejams neviens tīrs trauks. Lai arī šis ir elementārs ieteikums, tomēr vērts par to atgādināt.

Ja tu plāno būt barista sev pašam mājās, šis padoms arī var būt noderīgs. Protams, tavu eksperimentu laikā droši vien neradīsies tik daudz netīri trauki un piederumi, kā pieprasītā kafejnīcā. Taču kārtība arī procesa laikā var tikai optimizēt gala rezultātu.

Pārzini savu gaumi un uzticies tai

Katrs barista ir unikāls savā gaumē. Katram ir savas stiprās un vājās puses, tāpēc iesakām koncentrēties uz labo attīstību un slikto pilnveidošanu. 

Mācoties gatavot kafiju un tās dzērienu, ņem vērā savu gaumi. Reizēm var šķist, ka svarīgākās ir sastāvdaļas, reizēm lielākais uzsvars ir uz citām lietām, piemēram, dzērienu dekorācijām. Lai kļūtu par izcilu baristu, tev ir jāspēj uzticēties savām sajūtām par to, kas ir vissvarīgākais.

Mēģini attīstīties nedaudz vairāk ar katru dienu. Uzreiz visu iemācīties tāpat nav iespējams, tāpēc sāc ar to, kas tev pašam sagādā prieku.

Mīli savu jauno hobiju

Un visbeidzot, vissvarīgākais ir mīlēt savu hobiju un darīt to no sirds. Ja jau tu esi nolēmis kļūt par baristu (kaut vai mājas apstākļos), svarīgi ir to darīt ar pilnu atdevi. Tad arī radīsies milzu prieks par katru jaunapgūto prasmi.

Baristas piederumi

barista

Šajā nosadaļā esam apkopojuši visus galvenos baristas cienīgos piederumus, kas tev būs nepieciešami gardas kafijas pagatavošanai.

Kafijas tampers

Pirmais sarakstā ir kafijas tampers. Uzreiz pēc tam, kad būsi samalis savas kafijas pupiņas, šo kafiju nepieciešams sakompresēt. Pretējā gadījumā ūdens izies tai cauri pārāk ātri. Līdz ar to palīgā nāk kafijas tampers.

Tie ir pieejami dažādos izmēros un veidos. Izmanto lineālu, lai izmērītu metāla filtra augšpusi un noņem apmēram 3-4 mm. Visizplatītākais izmērs ir 58 mm, tādēļ ja tu izmērīsi šo izmēru,  visdrošāk ir izmantot 58 mm pamatni.

Kafijas biezumu izsitamais trauks

Tālāk sarakstā mums ir kafijas biezumu izsitamais trauks. Šī ir speciāla tvertne, kurā var likt tikko izmantoto kafiju. Tas ir lieliski piemērots arī lietošanai ar brūvēšanas rokturi un lieliski piemērots arī tad, ja vēlies pārstrādāt vai kompostēt kafijas biezumus.

Piena kanniņa

Nevar pagatavot gardu latti bez labi uzputota piena. To var darīt specializētā piena kanniņā. Vislabāk ir izvēlēties tādu, kas neļaus pienam piedegt. Ir pieejamas arī īpašas piena kanniņas ar jau iekšā iestrādātu termometru, kas ir ļoti parocīgi.

Termometrs

Ja tomēr tavā piena kanniņā nav termometrs, to iesakām iegādāties atsevišķi. Tas ir īpaši paredzēts piena temperatūras noteikšanai, lai tas nepiedegtu.

Svari

Svari būs noderīgs piederums, lai pārliecinātos par to, ka tiek samalts un pievienots pareizais kafijas daudzums. Tos var izmantot arī tāpēc, lai precīzi nosvērtu dzērienu šotus ko pievieno kafijas dzērienam. Ar svariem tas vienmēr būs precīzāk, nekā uz aci vai ar glāzes mērūjumiem.

Šota glāze

Un, paskaidrojot iepriekš minēto šota glāzi – tā būs noderīga dažādu mērījumu veikšanai. Visbiežāk ar to nomēra espreso tilpumu, kas tiek pievienots citos kafijas dzērienos.

Lai izdodas garda kafija!

Ja tomēr tev gribās baudīt kvalitatīvu kafiju, bet nav laika tās mākslu apgūt pašam, laba alternatīvi ir arī Kafijas automāti. Par to priekšrocībām vairāk lasi mūsu rakstā Kafijas automāti – lētāk, ātrāk un garšīgāk.

Ieskaties arī citos mūsu rakstos kā Termoss ir lielisks sabiedrotais dodoties dabā vai Dāvini hobijam – labākā dāvana vīrietim.

Komentēt